Palletwikkelaar nodig? Vind de juiste palletwikkelaar in 9 stappen

Ben je op zoek naar een nieuwe palletwikkelaar? Dan wil je daar natuurlijk de juiste keuze in maken. Welke verschillende palletwikkelaars zijn er, en waar moet je op letten? Met deze 9 tips ben je er zo uit welke palletwikkelaar voor jouw verpakkingsproces het handigst is.

1. Wat is het doel van het wikkelen?

Stel jezelf de volgende vragen: Wat wil je bereiken met het inwikkelen van je paletten? Moet de wikkeling de pallet beschermen tegen stof en of vocht, of moet de wikkeling stabiliteit verzorgen of beide? Wordt de pallet gewikkeld voor intern of extern transport? Voor al deze doelen zijn verschillende oplossingen denkbaar.

2. Wat wil je precies gaan wikkelen?

Bepaal wat je wilt gaan wikkelen: paletten, postkarren, Deense karren, big bags, trolleys, bokken met kozijnen of glas? Alles is mogelijk en heeft ook allemaal zijn eigen wikkeloplossing.

3. Wat zijn de afmetingen en gewichten van de pallets?

Inventariseer wat de minimale en maximale afmetingen zijn die je wil gaan wikkelen. Dus met andere worden, bepaal de minimale lengte, breed en hoogte van de pallet en doe hetzelfde met de maximale formaten. Bepaal ook de minimale en maximale gewichten van de paletten.

 4. Wat zijn de aantallen te wikkelen paletten?

Kleine aantallen kan je misschien nog met de hand wikkelen. Echter als het er meer worden dan 10 per dag, is het al interessant om naar een palletwikkelmachine over ter stappen.

Het verbruik van de folie wordt door de machine gereduceerd bij gebruik van een mechanisch rem systeem van 75% en bij gebruik van een powerstretchmodule zelfs tot 350%,  wat natuurlijk een gigantische besparing van materiaal en geld oplevert en past in het kader van duurzaam ondernemen.

5. Juiste keuze in remsystemen

Je kunt kiezen uit machines met 3 verschillende soorten remsystemen. Een mechanische, elektromagnetische en een powerstrech module. De keuze van het juiste remsysteem wordt bepaald door de stabiliteit,  het gewicht en het aantal te wikkelen paletten. Een grotere investering kan vaak leiden tot een veel goedkoper verpakkingsproces.

6. Hoe snel moet de machine werken – en zijn er piekmomenten?

De ene palletwikkelaar is de andere niet. Het is dan ook handig om na te denken over de snelheid van jouw ideale palletwikkelaar. Hoeveel pallets moeten er per uur of per shift gewikkeld kunnen worden? En zijn er piekmomenten in de dag, waarop de snelheid opgevoerd moet kunnen worden?

 7. Welke foliekwaliteit heb je nodig?

De foliekwaliteit waarmee pallets gewikkeld worden verschilt. Het remsysteem waarmee de palletwikkelmachine is uitgerust bepaalt welke soort je nodig hebt. De mogelijkheden zijn enorm en is geheel afhankelijk van het te verpakken product. Je kan kiezen voor vlakke wikkelfolie, gaten folie, en zelfs gekleurde of bedrukte folie is mogelijk.

8. Denk na over eventuele opties in het wikkelproces

Je kan een wikkelmachine kiezen die meerdere opties heeft waardoor het wikkelproces vereenvoudigd wordt. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om een wikkelmachine te nemen waarbij de folie automatisch wordt aangebracht en afgesneden, een afstandsbediening voor het op afstand starten of stoppen, een geïntrigeerd palletweeg systeem, of een systeem dat automatisch de pallethoogte of het volume bepaalt.

9. Hoever wil je automatiseren

Het aantal te wikkelen paletten per dag of per uur bepaalt hoever je het wikkelproces het beste kunt automatiseren. Het doel van automatiseren is altijd het terugverdienen van de investering en uiteindelijk besparen op kosten. Onze visie hierin is dan ook om samen met jou tot de juiste oplossing te komen. Wij hebben voor elk wikkelvraagstuk een oplossing. Ons productgamma bevat dan ook een range van handmatig wikkelen tot volautomatische wikkelstraten met daarin alle denkbare mogelijkheden geïntegreerd. Compleet met transsportsystemen.

Conclusie over het kiezen van de juiste palletwikkelaar

Zoals je ziet zijn er nogal wat zaken om rekening mee te houden om de juiste keuze te kunnen maken. Pacoma Europe is expert op het gebied van palletwikkelaars en kan je daarmee helpen. Wij kunnen je volledig ontzorgen met de levering, installatie en instructie/training van de palletwikkelaar zodat je kunt doorgaan met de kern van je  werkzaamheden. Onze experts zorgen ervoor dat de machine werkend bij je opgeleverd wordt.

Interesse in de juiste palletwikkelaar voor jouw bedrijf? Bekijk ons aanbod aan palletwikkelaars of neem contact met ons op.

Deskundig advies
Machines én materialen
Duurzaam & Flexibel

Wilt u niets missen?

Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief:

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer informatie of een offerte?

Bel +31(0)416 651 365 of vul het formulier in

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
® Pacoma Europe B.V. | Website door: Tundra digital branding & marketing bureau