Verpakkingstape

Verpakkingstape wordt gebruikt om kartonnen dozen dicht te plakken. Verpakkingstape is beschikbaar in verschillende varianten. De meeste gebruikte zijn de volgende :

  • (BO)PP verpakkingstape
  • PVC verpakkingstape
  • Zelfklevende papier verpakkingstape
  • Gegomde papier verpakkingstape

PP verpakkingstape is leverbaar met 3 verschillende soorten lijm. Acryl, Hotmelt & Solvent. Iedere lijmsoort heeft specifieke eigenschappen. De  eigenschappen op een rij :

(BO)PP Verpakkingstapes

Acryl :
Dit is een lijmsoort op waterbasis. Acryl Tape heeft een lage aanvangshechting. Dit betekent dat hoe langer de tape blijft zitten hoe beter de hechting aan het karton wordt.
Afhankelijk van de kartonkwaliteit wordt Acryl tape voornamelijk gebruikt om dozen dicht te plakken die langer in en magazijn blijven liggen aangezien de tape steeds beter hecht naar mate de tijd vordert.
Acryl Tape heeft een relatief lange levensduur (t.o.v. PVC, HM en Solvent tape).
Acryl tape is beschikbaar in diktes van 25my, 25my, 32my en 35my en in Low noise of Noisy. Handrollen worden doorgaans gebruikt in de Low Noise variant terwijl machinerollen meestal noisy zijn. Noisy tape loopt soepeler af waardoor een dozensluitmachine de tape makkelijker verwerkt.

Hot Melt :
Hot Melt is een synthetisch rubber op basis van thermoplastische polymeren. Hot Melt verpakkingstape heeft in tegenstelling tot Acryl verpakkingstape een hoge aanvangshechting. Dat wil zeggen dat de tape bij het aanbrengen de hoogste kleefkracht heeft. Naar mate de tijd vordert neemt de kleefkracht af.
Hot Melt verpakkingstape heeft een relatief lage levensduur omdat de lijm uitdroogt.
In tegenstelling tot Acryl tape is Hot Melt verpakkingstape enkel in een Noisy variant beschikbaar en eveneens in de diktes 25my, 28my, 32my en 35my.

Solvent :
Solvent is een type lijm op basis van natuurrubber waarbij een solventoplossing wordt gebruikt om het natuurlijke rubber te laten hechten aan de drager(backing).
Het natuurlijke rubber wordt samengesteld met een oplosmiddel dat de viscositeit verlaagt en de hechting van het kleefmiddel aan het oppervlak verbetert. Het oplosmiddel verdampt na het aanbrengen van de lijm, waardoor een sterke hechting ontstaat tussen de gelijmde oppervlakken.
Solvent heeft net als Hot Melt verpakkingstape een hoge aanvangshechting en droogt ook net als Hot Melt relatief snel uit.
Solvent verpakkingstape is beschikbaar in de diktes 25my, 28my en 32my.

PP tapes zijn geschikt voor lichte tot middelzware pakketten/dozen.

PVC Verpakkingstape

PVC :
PVC staat voor Polyvinylchloride, een synthetisch polymeer dat wordt gebruikt bij de productie van verschillende plastic producten. PVC is een veelgebruikt kunststofmateriaal vanwege zijn duurzaamheid, flexibiliteit en weerstand tegen chemicaliën en weersinvloeden. PVC tape is daarom zeer geschikt om te bedrukken.

PVC verpakkingstape is voorzien van een Solvent lijm en heeft dus qua kleefkracht dezelfde eigenschappen als (BO)PP Solvent verpakkingstape.
PVC verpakkingstape is echter robuuster en met de hand af te scheuren.
Niet voor niks is PVC verpakkingstape één van de meest gebruikte tapes als het gaat om handmatig verwerking.

PVC tape is geschikt voor zware pakketten/dozen.

Zelfklevende papier verpakkingstape

Papier wordt gemaakt van verschillende soorten pulp, zoals houtpulp, stro, katoen of gerecycled papier. Papier verpakkingstape wordt voorzien van een lijmlaag om het klevend te maken. Zelfklevende papieren tapes zijn beschikbaar in verschillende types. Verschillende grammages papier en voorzien van Acryl, Hot Melt of Solvent lijm. Ook zijn er FSC gecertificeerde papieren tapes.

Alle papier tapes zijn recyclebaar. Daarbij moet de lijmlaag wel verwijderd worden alvorens het in de recycle keten terecht komt. Het papier van zelfklevende papier tape kan bestaan uit crepe papier of kraft papier.

Gegomde papier verpakkingstape

Niet zelfklevende papier tape, oftewel gegomde papier tape, is voorzien van een laag aardappelzetmeel. Pas wanneer de tape bevochtigd wordt, wordt deze klevend. Gegomde papier tape wordt gemaakt van kraft papier en is in diverse grammages, breedtes en met of zonder vezel versterkte draden leverbaar.

De verwerking van gegomde papiertape is anders dan zelfklevende tapes.
Pacoma Europe heeft diverse oplossingen voor gegomde papiertape :

Alle bovengenoemde soorten zijn te bedrukken. Vraag ons verkoopteam naar de mogelijkheden.

Wil je weten hoe je tape het beste kunt gebruiken? Klik dan op onderstaande link. https://www.pacomaeurope.com/bespaar-tape-door-slim-tape-gebruik/