Bespaar tape door slim tape-gebruik, 6 tips

Dozen dicht tapen is voor veel mensen een routineklus die dagelijks op dezelfde manier wordt uitgevoerd. Als je echter op een slimme manier met je verpakkingstape omgaat, kan je aanzienlijke verbeteringen én besparingen realiseren. Dat is goed voor het milieu én goed voor jouw portemonnee. Bovendien ontvangt jouw klant een pakketje dat op een verantwoorde, verzorgde én herkenbare manier is ingepakt. Alleen maar voordelen dus!

We geven je zes tips over hoe je verpakkingstape slimmer kunt gebruiken en besparingen kunt realiseren.

1 – Tape je pakket onder de juiste omstandigheden:
Voor het beste resultaat raden we aan om de tape aan te brengen op een droge en stofvrije oppervlakte en bij een temperatuur van boven de +15 °C. In de winter is het sowieso moeilijker om tape te aan te brengen. Als het koud is, is het namelijk ook vaak vochtig. En dat bevordert het tapen niet! Onder de juiste omstandigheden heb je minder tape nodig om je pakket goed dicht te plakken.

 2 – Gebruik de juiste tools:
Het dichttapen van verzenddozen kan op verschillende manieren. Dit zijn de drie meest voorkomende methodes:

 • Met de hand, zonder tools: als je af en toe een pakketje verzendt is het prima te doen met de hand, zonder tools. Op deze manier is er echter wel veel afval van tape en bovendien werkt het gewoon niet zo praktisch. Als de dagelijkse hoeveelheid pakketjes toeneemt, adviseren we je om gebruik te maken van een tape-dispenser.
 • Met een tape-dispenser: (voor PVC-, PP of papiertape) hiermee tape je heel eenvoudig en snel kartonnen dozen. Een hele efficiënte en praktische manier van tapen waarbij weinig tape verloren gaat. Op de markt zijn vele soorten tape-dispensers te verkrijgen.
 • Met een dozensluitmachine: grootverbruikers werken vaak met een dozensluitmachine. Hiermee verwerk je dagelijks gemakkelijk tot wel 10.000 pakjes! Waarop moet je letten bij een dergelijke machine? Controleer of hij de juiste druk uitoefent op de aandrukrollen en denk ook aan een regelmatig onderhoud. Zo kun je zorgeloos pakketten tapen en heb je bijna geen afval.

 3 – Gebruik de juiste tape-techniek
Pas je tape-techniek aan, aan het gewicht van je pakketten. Hoe zwaarder het pakket, hoe meer tape er nodig is.

 • Lichte pakketten van < 20 kg: breng de tape aan in een U-vorm. Bevestig de tape over de hele lengte (waar de flappen elkaar ontmoeten) aan de boven- en onderkant van het pakket.
 • Middelzware pakketten van < 40 kg: Maak eerst een U-vormige sluiting en verstevig dan met een tweede U-strook langs de korte zijden van de doos. Dit is ideaal voor het vervoer van middelzware pakketten of voor pakketten die langdurig worden opgeslagen.
 • Zware pakketten van > 40 kg: Dozen sluiten met tape in een H-vorm is de veiligste sluiting. Breng de tape aan over de hele lengte van de doos, zowel aan boven- als onderkant. Twee extra tapestroken als versteviging worden telkens aangebracht over de randen.

Door gebruik te maken van de juiste tape-techniek verbruik je de minimale hoeveelheid tape en hoef je niet meerdere lagen tape aan te brengen voor de juiste stevigheid.

4 – Gebruik de juiste tape-dikte
De dikte – en dus ook de sterkte – van PP-, PVC- of papiertape wordt uitgedrukt in micron (1/1000 mm). Hoe zwaarder je pakket, hoe dikker de tape moet zijn. PP-tape en PVC-tape van hoge kwaliteit plakken uitstekend op alle soorten oppervlakken. Door de juiste tape-dikte te gebruiken voorkom je dat je gaat compenseren en overdadig gaat tapen.

5 – Gebruik de juiste tape-breedte
Verpakkingstape is leverbaar in verschillende breedtes. De meest gangbare en aanbevolen breedte is 50 mm, maar 75 mm en 25 mm komen worden ook veel gebruikt. Voor zware dozen is het aan te raden om te kiezen voor een bredere tape, bijvoorbeeld 75 mm. Als je dit doet hoef je niet meerdere tape-lagen over elkaar heen te pakken om dezelfde stevigheid te realiseren.

 6 – Sla je tape op de juiste manier op
Verpakkingstape bewaar je het beste op kamertemperatuur (+18 à +25 °C), op een droge plaats, uit de zon en bij voorkeur in de originele verpakking.
PVC tape kan ongeveer 2,5 tot 3 jaar worden bewaard. Daarna brokkelt de lijm af. Noteer bij binnenkomst van de bedrukte tape de ontvangst datum op de verpakking. Denk er dus aan: hou je voorraad nauwkeurig in de gaten. Je voorraad mag niet te klein zijn want je moet wel uitkomen; maar hij mag ook niet te groot zijn want tape heeft dus een houdbaarheidsdatum.

 • Bewaar je tape maximaal 2,5 – 3 jaar. Uitzondering: PP-tape met acryllijm kan 6 maanden worden bewaard en PP Hotmelt 9-12 maanden
 • Ideale temperatuur voor opslag: tussen +18 en +25 °C.
 • Ideale luchtvochtigheid voor opslag: maximum 65%.
 • Bij bewaartemperaturen < +15 °C: laat de tape ten minste 24 uur opwarmen in een verwarmde ruimte vóór gebruik. Zeker niet overhaast opwarmen!
 • Bij bewaartemperaturen > +25 °C: op korte termijn kan dit geen kwaad. Op langere termijn kan de lijm echter beginnen te ‘zweten’ waardoor deze langs de zijkanten van de rol kan lopen met kwaliteitsverlies tot gevolg

We helpen u graag om te besparen op uw tape-verbruik én bij de juiste tape keuze. Onze specialisten staan voor uw klaar. Neem gerust contact met ons op.

Deskundig advies
Machines én materialen
Duurzaam & Flexibel

Wilt u niets missen?

Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief:

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer informatie of een offerte?

Bel +31(0)416 651 365 of vul het formulier in

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
® Pacoma Europe B.V. | Website door: Tundra digital branding & marketing bureau